Tóth Gergely fazekas - Tüskevár

Tüskevár

Tüskevár

Tüskevár elhelyezkedése

Tüskevár, Veszprém megye nyugati szélén, a Somló-hegy tövében délnyugatra fekszik, a 8-as főútvonal mellett.
A mai falu megfelel a hajdani Nagyjenő mezővárosnak, mely a Győri püspökség jobbágyainak letelepülési helye és fapalánkkal védett erőssége volt.
A falu jelenlegi neve 1605-1606-os évekből származik, mikor a falu körüli földsáncokat - a nagyjenői fegyveresek vezetője - Kovács Mihály "némi védelmül" a török ellen tüskével megrakatta. A környékbeli falvak lakói "tüskevár"-nak kezdték csúfolni a települést.
A "tüskevár" gúnynév utóbb, az 1658. évi telepítés alkalmával hivatalosan is megerősítést nyert, így az újratelepített helységen rajt is maradt.

Fazekasság Tüskeváron

Valószínű, hogy a XVIII. században jelentek meg Tüskeváron a fazekasok.

A fazekas szakma a XIX. század közepén élte virágkorát a községben. Ez a helyiség ebben az időben egyházi és ipari központ volt. A fazekasok árui keresettek voltak az országos vásárokon, a Mátyás-, Margit-, Magdolna- és Kisasszony napin.
Az emlékezet megőrizte az 1848-as szabadságharc közben dolgozó mester, Tóth Antal nevét. Az ő ősei is már itt éltek, s az ő leszármazottai közül kerültek ki a falu fazekasai.
A XX. század első évtizedeiben 11 családnak adott megélhetést a fazekasság.
2000-ben még három család élt meg a fazekasságból, jelenleg - sajnos - csak magam maradtam. A munkásságom célja a hagyományok megőrzése és továbbfejlesztése.

Nyitva tartás:
Hétfő - Szombat, 14 órától 18 óráig.

Elérhetőségeim:
Levélcím: 8477 Tüskevár, Kossuth u. 26.
Telefon: 06 88/259-501
E-mail: fazekas54@invitel.hu

E-mail küldése Tóth Gergelynek | ©2005 Tóth Gergely